01 721 29 63         info@zupnija-jarse.net

Župnija Jaršepri Domžalah

 • ŽUPNIJA JARŠE pri Domžalah

Napoved bližnjih dogodkov

Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.
Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi
evangelija, ga bo rešil.
«

Mr 8, 34-35

 

Nebeški Oče,
s Sveto nazareško Družino si nam dal
življenjski zgled. Pomagaj nam, ljubeči Oče,
da bo naša družina postala novi Nazaret,
kjer bodo vladali ljubezen, mir in radost.
Naj bo globoko razmišljujoča, vdana
evharistiji in poživljena z radostjo.

Pomagaj nam, da bomo v družinski
molitvi ostali povezani v veselju in
žalosti. Nauči nas, da bomo videli
Jezusa v članih svoje družine,
posebej takrat, ko nam bodo
povzročali največ skrbi.

Naj Jezusovo evharistično srce naredi naša srca ponižna,
kot je Njegovo, in nam pomaga, da bomo na svet način
še naprej opravljali družinske dolžnosti.

Naj se ljubimo med seboj, vsak dan bolj,
kakor Bog ljubi vsakega izmed nas,
in naj si odpuščamo napake, kot Ti odpuščaš naše dolge.

Pomagaj nam, ljubeči Oče, da bomo sprejemali vse,
kar nam daješ, in dajali vse, kar nam boš vzel,
z velikim nasmehom na obrazu.

Brezmadežno Marijino Srce, začetek našega veselja,
prosi za nas.

Sv. Jožef, prosi za nas.

Sveti angeli varuhi, bodite vedno z nami,
varujte in vodite nas Amen.

sv. Mati Terezija

Gregor Čušin: Šola

A ni smešno, da se pol svojega življenja ženeš za spričevali in diplomami, za tem, da se boš nečesa naučil in nekaj znal, potem pa drugo polovico (ali pa zgolj tretjino) svojega življenja ugotavljaš, da pa se živeti ne naučiš v šoli. Da je najboljša šola življenje sámo, ti pa si ga (morda prav zaradi šole in službe) »prešprical« in zamudil!

V šoli boš izvedel, da tvoj nos raste celo življenje in da lahko zazna deset tisoč vonjev, a le življenje ti bo povedalo kaj ti diši in kaj ne, ter te podučilo o smradu!

V šoli se boš naučil, kako je sestavljeno tvoje oko in kako to, da sploh vidimo, a le življenje ti bo povedalo, kaj res moraš videti in kaj bi bilo bolje, da ne bi …

V šoli se boš naučil, da je srce mišica, ki utripne 70-krat na minuto, 4200-krat na uro, 100 000-krat na dan, da se nikoli ne ustavi in ne potrebuje počitka, a le življenje ti bo dalo vedeti, da je to velikanska laž! Kolikokrat se ti bo srce v grozi zaustavilo! Kolikokrat od sreče ponorelo in utripalo stokrat hitreje kot bi smelo in bi bilo prav! Spoznal boš ljudi, ki so brez srca! Pa tudi sam boš ničkolikokrat dal srce, ga podarjal in izgubljal, pa boš preživel!

V šoli se boš naučil, da je človeško telo v dveh tretjinah sestavljeno iz vode, a življenje te bo podučilo, da si iz vode in Duha. V šoli boš zvedel, kot je zapisal moj najljubši pesnik, da so morja potopila Atlantido, zdrobile velike skalne gmote kot lešnike in izoblikovale kopno. Hitre reke gonijo turbine, počasne pa ti zmočijo klobuk ter preplavijo Kitajsko in Indijo. Življenje pa ti pove, kot šepne pesnik, da je kraljica vseh voda – solza. Solza je najmočnejša vodna sila!

V šoli se boš naučil koliko kosti in mišic je v tvojem telesu, a le življenje ti po povedalo ali imaš hrbtenico!

V šoli se boš naučil, da je za pačenje in mrgodenje potrebno še enkrat več mišic kot za nasmeh, a le življenje ti bo podarilo bridko spoznanje ... obžalovanje: Kako je mogoče, da si dvakrat več časa, moči in energije porabil za jezo namesto za smeh!?

V šoli ti bodo povedali česa se moraš naučiti, da boš v življenju nekaj postal, a življenje ti bo povedalo, da je pomembno, da postaneš nekdo!

Praznik Marijinega rojstva

Praznik Marijinega rojstva obhajamo 8. septembra. Katoliška in Pravoslavna Cerkev Marijino rojstvo praznujeta na isti dan.

Praznik Marijinega rojstva izvira iz Palestine, iz časa posvetitve cerkve v Jeruzalemu, ki jo izročilo prepoznava kot baziliko sv. Ane, Marijine matere. Praznovanje Marijinega rojstva se je najprej razširilo na Vzhodu, v Rimu, kamor so ga prinesli vzhodni menihi, pa so ga začeli obeleževati ob koncu 7. stoletja. Postopno in na različne načine se je praznik v naslednjih stoletjih razširil tudi drugod po zahodni Evropi.

Od 13. stoletja naprej je dobil še večji pomen, saj je postal slovesni praznik, pred katerim je potekala posebna osemdnevna priprava (osemdnevnica), na sam predvečer praznika pa je bila uvedena vigilija (molitveno bdenje). Osemdnevnico je papež Pij X. (1903–1914) skrajšal, Pij XII. (1939–1958) pa leta 1955 docela odpravil. Praznik Marijinega rojstva danes tako vzhodno kot zahodno cerkveno izročilo obhajata 8. septembra, natanko 9 mesecev po prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga Cerkev obhaja 8. decembra.

Evangeliji o Marijinem rojstvu ne poročajo. Izročilo praznika Marijinega rojstva temelji na apokrifnem spisu z naslovom Janezov protoevangelij iz konca 2. stoletja. Avtorstvo dokumenta je sicer dvomljivo, opisuje pa pomembno zgodovinsko dejstvo rojstva Jezusove matere. Katoliška Cerkev se skozi cerkveno leto, poleg Jezusovega rojstva, spominja rojstva še dveh oseb: Marije in Janeza Krstnika. Pri ostalih svetnikih se vedno spominja le dneva njihove smrti. Razlog za to je edinstveno poslanstvo, ki sta ga oba opravila v zgodovini odrešenja. S tega vidika je Marijino rojstvo, tako kot rojstvo Janeza Krstnika, v neposredni povezavi s prihodom Odrešenika na svet. Marijino rojstvo in njena življenjska pot imata zato pomen, ki presega njeno osebo.

Marijino življenje je neločljivo povezano z Jezusovim življenjem, saj je s svojim materinstvom soudeležena v odrešenjskem načrtu, ki ga je Bog pripravil za človeka in vsebuje učlovečenje, življenje, smrt in vstajenje Božjega sina Jezusa Kristusa. Marija je kot Odrešenikova mati vključena v samo jedro odrešenjskega načrta.

Naši predniki so praznikoma Marijinega vnebovzetja (15. avgust) in Marijinega rojstva (8. september) dali slovensko ime: veliki in mali šmaren oziroma vélika in mala maša, pa tudi velika in mala gospojnica.

Obdobje med tema dvema praznikoma je znano kot obdobje romanj v Marijina romarska svetišča. Ponekod v skladu z izročilom na malo mašo ohranjajo navade, ki veljajo za veliko mašo (npr. blagoslov rož ipd.). Ta dan pomeni že začetek jeseni, saj ponekod mala maša za suknjo vpraša ali pa odpre dolinsko pašo (mala maša – v vsakem grmu paša).

Praznovanje zlate maše g. Alojzija Rajka

V nedeljo, 12. septembra bo pri 10. sv. maši z nami zlatomašnik, naš nekdanji župnik g. Alojzij Rajk, ki bo daroval zahvalno sv. mašo ob svojem zlatem jubileju.

Gospodinje ste naprošene, da napeče pecivo in ga dostavite v župnišče dan pred slovesnostjo in sicer v soboto, 11. septembra med 16. in 17. uro.

K zahvalni sv. maši lepo povabljeni v čim večjem številu. Zlatomašnika priporočam v molitev.

Srečanje starejših župljanov

V priprošnji za duhovno
mladost in zdravje bo v
soboto, 11. septembra,
ob 18. uri v župnišču
srečanje starejših
župljanov. Vabljeni
prav vsi upokojenci iz
naše župnije, tako tisti,
ki vam leta še ne delajo
velikih težav, kot tisti, ki
vas spremlja bolezen.

Srečanje se bo začelo s sv. mašo, ki jo bo vodil g. Tilen O. Zupanc. Uro pred sv. mašo (od 17. ure naprej) bo priložnost za sveto spoved, med sveto mašo pa možnost prejema bolniškega maziljenja.

Sledilo bo družabno srečanje za vse navzoče. Lepo povabljeni.

4. romarski shod k sv. Notburgi

TD Jarše - Rodica in FD Groblje, Domžale, vas vabi na romarski shod k sv. Notburgi v nedeljo, 12. septembra.

Ob 9. uri bo zbor pred Kulturnim domom Groblje, ob 10. uri pa bo romarska sv. maša.

Po koncu sv. maše bo pred cerkvijo sledilo druženje. Lepo povabljeni.

Stična mladih se vrača na eno lokacijo

Slovenska škofovska konferenca je 16. junija 2021 sprejela odločitev o načinu izvedbe letošnje Stične mladih. Ta bo 18. septembra 2021 na eni lokaciji - cistercijanski samostan Stična na Dolenjskem.

V lanskem letu je bilo srečanje zaradi zdravstvenih razmer, vezanih na širjenje novega koronavirusa, in z njimi povezanih zaščitnih ukrepov namreč izvedeno v prilagojeni obliki na 27 krajih po Sloveniji, letos pa se ponovno vrača na eno lokacijo (v Stično).

Enodnevni festival katoliških mladih letošnje leto praznuje svojo 40. obletnico in bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in Slovenske škofovske konference.

Vse aktualne informacije v zvezi z izvedbo srečanja bodo objavljene na spletni strani Stične mladih (www.sticna.net) in njenih družbenih omrežjih.

Odhod mladih iz naše župnije bo v soboto, 18. septembra, ob 9. uri izpred župnišča.
Za več informacij se obrnite na Kristjana Lavrača (040 863 683).

Večerne sv. maše bodo od 1. septembra dalje ponovno ob 18. uri.

Krašenje in čiščenje cerkve po naseljih

 • 5. september, 23. nedelja med letom

  Srednje Jarše

 • 12. september, 24. nedelja med letom

  Zgornje Jarše

 • 19. september, nedelja svetniških kandidatov

  Rodica/Češminova/Bernikova/okolica

 • 26. september, Slomškova nedelja

  Slomškova/Jelovškova

Kateheza za odrasle »Hočem živeti« bo v nedeljo,
12. septembra, ob 20. uri v župnišču (tema: Kako osmisliti trpljenje). Lepo vabljeni.

Slavljenje »Živi na polno« bo v nedeljo, 5. in 19. septembra,
ob 20. uri v kapeli.

Molitvena ura Božjega Usmiljenja bo v ponedeljek,
20. septembra, po večerni sv. maši.

Redno srečanje sodelavcev Karitas bo v ponedeljek,
30. avgusta, ob 20. uri v sejni sobi župnišča. Sodelavci, lepo vabljeni.

Redna seja ŽPS bo v torek, 14. septembra. Začeli bomo s sv. mašo ob 18. uri v cerkvi. Člani in članice, lepo vabljeni.

Bolne in ostarele po domovih bom obiskoval v petek,
3. septembra, dopoldan.

 

- - -

Spoštovani starši, skrbniki in dragi veroučenci

Ob zaključku veroučnega leta ste prejeli spričevalo. Podpišejo naj ga starši oziroma skrbniki. Spričevalo boste vrnili ob vpisu v mesecu septembru. Prihodnje veroučno leto bomo začeli z vpisom v višji oziroma prvi razred, tako, da se vsi veroučenci iz družine, skupaj s starši ali skrbniki med 27. septembrom in 1. oktobrom oglasite v župnišču. Zato bo v septembru pred kapelo župnišča list, kjer si bo vsaka družina izbrala čas, ki ji ustreza.

Pri vpisu se bomo tako srečali in začeli skupaj novo katehetsko leto. Takrat boste lahko tudi zamenjali knjige in si preskrbeli delovne in liturgične zvezke, ki jih bodo veroučenci prejeli že prvo nedeljo v septembru po nedeljski sv. maši.

Poleg spričevala prinesite s seboj tudi liturgični zvezek za leto 2020/2021.

Za vpis otroka v prvi razred, s seboj prinesite, družinsko knjižico ali krstni list otroka iz župnije, kjer je bil otrok krščen ali rojstni list, če otrok še ni prejel zakramenta sv. krsta. Ob vpisu boste kot družina lahko oddali tudi prostovoljni dar za katehetsko leto.

Redna veroučna srečanja bomo začeli v ponedeljek, 4. oktobra, razen 9. razred v sredo, 15. septembra.

Urnik verouka

Za lažjo organiracijo obšolskih dejanosti v
prihodnjem šolskem letu, vam prilagam
okvirni urnik za leto 2021/2022.

1. razred: ponedeljek ob 17. uri

2. razred: ponedeljek ob 17. uri

3. razred: torek ob 16. uri

4. razred: torek ob 17. uri

5. razred: ponedeljek ob 16. uri

6. razred: četrtek ob 16. uri

7. razred: petek ob 16. uri

8. razred: četrtek ob 17. uri

9. razred: sreda ob 19. uri

Veroučni učbeniki

1. razred: DZ (10 €), LZ (3 €)

2. razred: DZ (10 €), LZ (3 €)

3. razred: KNJ (8 €), DZ (4 €), LZ (3 €)

4. razred: KNJ (8 €), DZ (4 €), LZ (3 €)

5. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

6. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

7. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

8. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

9. razred: SP

Poleg nakupa veroučnih učbenikov je ob vpisu varoučenca zaželjen še prispevek za verouk (15 €/učenca).

V kolikor je možno se lahko dobijo in uporabljajo stari učbeniki, če je mogoče, jih lahko tudi zamenjamo.

* KNJ (knjiga), DZ (delovni zvezek), LZ (liturgični zvezek), KPSD (knjiga ‘Pridi, Sveti Duh’), MVL (mapa za vlaganje listov A4), ZVA4 (navadni zvezek A4), SP (Sveto pismo)

Veroučna ura

Veroučna ura traja 45 minut. Za dogodke pred ali po veroučni uri veroučna šola oz. katehet ne odgovarjava, kakor tudi ne za
imovino veroučencev (oblačila, kolesa, dežniki, mobilni telefoni, šolske torbe, …). Veroučenci morajo k uri obvezno prinašati učbenik, delovni in liturgični zvezek.
V veroučno učilnico se ne prihaja s hrano, pijačo in vklopljenimi mobilnimi telefoni.

Vstop v veroučne prostore je samo v
copatih.

Sveta maša

Od veroučencev pričakujem reden obisk svete maše. Seveda pa naj ne bo veroučenec osamljen pri maši, kot da ne bi imel očeta, mame, bratov, sester, ... Če starši otrokom ne boste dali vzgleda tudi pri verski vzgoji, potem je trud župnika in katehetov zaman.

Če pa kdo res ne more k maši v nedeljo, lahko pride k nedeljski sveti maši v soboto zvečer. Kdor iz malomarnosti opusti v nedeljo ali zapovedanih praznikih sv. mašo, mora pred prejemom svetega obhajila obvezno k sv. spovedi.

Ministrantske vaje

Redna srečanja ministrantov bodo ob petkih, ob 17. uri. Prvo srečanje bo v petek, 1. oktobra. Lepo vabljeni vsi sedanji, kot tudi novi ministranti.

Pevske vaje

S pevskimi vajami bosta otroški in mladinski pevski zbor začela v mesecu oktobru.

 

Na vseh naših srečanjih se bomo po priporočilih NIJZ in naših škofov trudili upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja okužbe COVIDA-19.

Redne aktivnosti v župniji

Koledar rednih tedenskih in mesečnih aktivnosti, ki potekajo v župniji skozi vse pastoralno leto. Podrobnejše dogajanje za vsak mesec posebej najdete v zadnji številki župnijskega oznanila Grobeljski zvon.

ponedeljek
Uradne ure župnijske pisarne
16.00-17.30 / pisarna
Molitvena ura Božjega Usmiljenje
18.30-19.00 / cerkev
Molitvena ura vsak tretji ponedeljek v mesecu.
Srečanje Karitas
19.00-20.00 / sejna soba
Srečanje Karitas poteka vsak drugi ponedeljek v mesecu.
torek
Uradne ure župnijske pisarne
10.00-12.00 / pisarna
Seja ŽPS
18.00-21.30 / sejna soba
Seja ŽPS poteka vsak drugi torek v mesecu. Srečanje se začene s skupno sv. mašo, po njej sledi srečanje članov.
sreda
Pevska vaja MlPZ
19.00-21.00 / sejna soba
Pevska vaja OdPZ
20.00-21.30 / kapela
petek
Obisk bolnih in ostarelih po domovih
09.00-13.00 / Župnija Jarše
Obisk bolnih in ostarelih župljanov, ki ne morejo več v cerkev, pa si vseeno želi prejeti zakramente (spoved, obhajilo, maziljenje,...), je vsak prvi petek v mesecu. V kolikor želite obisk duhovnika na domu, to sporoči v župnijsko pisarno.
Ministrantska skupina
17.00-18.00 / mladinska soba
Mladinska skupina
20.00-22.00 / mladinska soba
sobota
Krašenje in čiščenje cerkve
08.00-11.00 / cerkev
Razpored je objavljen v zadnji številki oznanila.
Pevska vaja OPZ
10.00-11.00 / kapela
nedelja
Krstna nedelja
10.00-11.00 / cerkev
Krstna nedelja je vsako tretno nedeljo v mesecu. Za krst se je potrebno predhodno prijaviti v župnijski pisarni v času uradnih ur.
Slavljenje 'Živi na polno'
20.00-21.00 / kapela
Slavljenje pred Najsvetejšim vsako prvi in tretjo nedeljo v mesecu.
Kateheza za odrasle 'Hočem živeti'
20.00-22.00 / župnišče
Kateheza za odrasle vsako drugo nedeljo v mesecu.

Prehod na centralni sistem PasIS

PasIS je centralni pastoralni informacijski sistem, ki je namenjen preglednemu vodenju slovenskih katoliških župnij. Z uvedbo sistema PasIS želijo vsi ordinariji slovenskih (nad)škofij poenotiti in izboljšati vodenje matičnih knjig ter vzpostaviti kvalitetne in pregledne pastoralne evidence na področju številnih pastoralnih dejavnosti.

Tudi naša župnija prehaja na omenjeni sistem.

Ker gre v ozadju sistema za velike količine podatkov vas povabimo, da sami vnesete podatke z izpolnitvijo obrazca.
Kdor elekronskemu izpolnjevanju ni vešč, lahko obrazec v tiskani obliki prejme v župnijski pisarni.

Neglede na sistem PasIS, vse stare evidence ostajajo v nespremenjeni obliki; sčasoma se bodo tudi te prenesle v nov sistem. Izpolnjen obrazec v e-obliki prosimo pošljite na e-naslov župnije: info@zupnija-jarse.net

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto

Gospod Jezus Kristus,
učil si nas, naj bomo usmiljeni, kakor je nebeški Oče,
in rekel si nam, da kdor vidi tebe, vidi Njega.
Pokaži nam svoje obličje in bomo rešeni.

Tvoj ljubezni poln pogled je osvobodil Zaheja in Mateja zasužnjenosti z denarjem,
prešuštnico in Magdaleno iskanja sreče v ustvarjenih stvareh.
Ganil je Petra, da je po izdaji jokal,
in je zagotovil raj skesanemu razbojniku.

Stori, da bo vsak od nas prisluhnil, kakor da je njemu namenjena beseda, ki si jo rekel Samarijanki:
'Če bi poznala Božji dar!'

Ti si vidno obličje nevidnega Očeta,
Boga, ki izraža svojo vsemogočnost predvsem z odpuščanjem in usmiljenjem.
Stori, da bo Cerkev v svetu vidno obličje Tebe, njenega vstalega in v slavi bivajočega Gospoda.

Hotel si, naj bodo tvoji služabniki oblečeni v slabost,
da bodo imeli pravo sočutje do tistih, ki so v nevednosti in zmoti.
Stori, da se bo vsak, h kateremu se bo približal kdorkoli od njih,
čutil pričakovanega, ljubljenega in da mu je od Boga odpuščeno.

Pošlji svojega Duha ter z njegovim maziljenjem vse posveti,
da bo jubilej Usmiljenja leto Gospodove milosti
in bo lahko tvoja Cerkev s prenovljenim navdušenjem revežem prinašala veselo sporočilo,
razglašala zapornikom ter zatiranim svobodo in slepim vračala vid.

Po priprošnji Marije, Matere Usmiljenja to prosimo tebe,
ki živiš in kraljuješ z Očetom in Svetim Duhom na veke vekov. Amen.

Župnija Jarše

Župnijski urad Jarše
Jarška cesta 65, Srednje Jarše
SI-1230 Domžale

Telefon: 01 721 29 63
Mobilni telefon: 031 689 970
E-naslov: info@zupnija-jarse.net

TRR: SI56 0230 4009 1602 254 (NLB d.d.)
Davčna številka: 61732087

Upravitelj: Matjaž Križnar, župnik

 

Nedeljske svete maše

 • sobota ob 18. uri v kapeli;
  v času poletnih času ob 19. uri v kapeli
 • nedelja ob 8. uri v kapeli;
 • nedelja ob 10. uri v cerkvi v Grobljah.


Delavniške svete maše

 • ponedeljek in torek: ob 18. uri v cerkvi;
  v času poletnih času ob 19. uri v cerkvi
 • sreda: ob 6.30 uri v kapeli;
 • četrtek in petek: ob 18. uri v kapeli.
  v času poletnih času ob 19. uri v kapeli

 

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta vsak ponedeljek od 16.00 do 17.30, ter vsak torek od 10.00 do 12.00.

V juniju, juliju in avgustu je župnijska pisarna odprta samo po vsaki sveti maši.
Na cerkvene in državne praznike je župnijska pisarna zaprta.

 

Spovedovanje

Redno spovedovanje je ob nedeljah in praznikih, ob torkih in četrtkih, na prve petke v mesecu, dvajset minut pred sveto mašo in na vašo željo tudi druge dneve.

Krsti, poroki, pogrebi, ...

Krsti so vsako tretjo nedeljo v mesecu. Potrebne so predhodne prijave v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Za cerkveno poroko naj se oglasita zaročenca vsaj tri mesece prej v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Bolnike in ostarele obiskujem po domovih vsak prvi petek v mesecu. Domači poskrbite za duhovno oskrbo svojih najbližjih in sporočite potrebo po obisku domačemu župniku.


Za dan in uro cerkvenega pogreba se najprej dogovorite z domačim župnikom.

Župnijska knjižnica je odprta po predhodnem dogovoru.