01 721 29 63         info@zupnija-jarse.net

Župnija Jaršepri Domžalah

 • ŽUPNIJA JARŠE pri Domžalah

Napoved bližnjih dogodkov

Različni so milostni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. Različna so dela,
isti pa je Bog, ki dela vse v vseh. Vsakomur se daje razkritje
Duha v korist vseh.

1 Kor 12,4-7

... bodimo »pozabljivi«, kot je naš nebeški Oče.

Legenda pripoveduje o redovnici, ki je
zatrjevala, da se ji prikazuje Kristus. Škof jo
je vprašal: »Sestra, ali ste govorili z njim?«

»Seveda sem,« odgovori ona.

Nadaljeval je: »Če boste spet videli
Kristusa, ga vprašajte: ›Kateri je bil
škofov največji greh, preden je
postal škof?‹«

Vedel je namreč, da samo Bog in njegov spovednik vesta zanj.

Kakšne tri mesece pozneje se je sestra napovedala pri škofu. Ko
je prišla k njemu, jo je vprašal: »Ali ste videli našega Gospoda?«

»Da, sem,« mu je odgovorila.

»Ste ga vprašali za moj greh?«

»Da,« pravi ona.

»In kaj je odgovoril?«

Nasmehnila se je in rekla: »Gospod je rekel: ›Ne spominjam se ga več.‹«

V molitvi Oče naš dan za dnem molimo: »... in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom in ...«. Je to le naučen obrazec ali resnično odpučamo?

Odpuščajmo iz srca in v polnosti, kot to pri iskreni spovedi naredi naš Nebeški oče ... in prosimo Jezusa, da nam pri tem pomaga, kajti vse zmoremo v Njem, ki nam daje moč!

COVID OPOZORILO

Za vsa srečevanja v okviru župnije veljajo splošna priporočila za druženje: PCT pogoj nad 12 let starosti, razkuževanje rok, nošenje zaščitne maske, ohranjanje razdalje.

Teden molitve za edinost 2022
(od 18. do 25. januarja)

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov obhajamo že znotraj triletnega sinodalnega dogajanja, ki ima tudi bistveno ekumensko razsežnost. Papež Frančišek je ob odprtju sinode rekel: »To sinodo živimo v duhu molitve, s katero se je Jezus obrnil na Očeta za svoje: ‚Da bi bili vsi eno‘ (Jn 17,21). K temu smo poklicani: k edinosti/enosti, k občestvu, k bratstvu, ki izhaja iz tega, da čutimo, da nas objema edina Božja ljubezen. Vsi, brez razlik, in posebej mi pastirji, moramo ohranjati in trdno zagovarjati to edinost.« »Tako sinodalnost kot ekumenizem sta dogajanji skupne hoje,« sta v pismu škofom poudarila kardinala K. Koch in M. Grech, ki sta pristojna za ti dve področji. »Ekumenizem je ›izmenjava darov‹. Eden od darov, ki jih katoličani lahko prejmemo od drugih kristjanov, je prav izkustvo in razumevanje sinodalnosti.« Izbrana glavna misel je vzeta iz Matejevega odlomka o obisku modrih: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit«. (Mt 2,2). Oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja. Vodila jih je k še večji luči, ki je Jezus. Naša misel in molitev bosta v tem tednu objemali tudi trpeča ljudstva na Srednjem vzhodu. Podivjani terorizem in vojni požar sta nekatere pokrajine spremenila v pogorišče in ruševine. Na ozemlju, kjer je zibelka krščanstva, so kristjani le še neznatna manjšina. Manjšina, ki izginja, odhaja v neznano, ugaša brez glasu, trka na vrata Zahoda in prosi pomoči. V teh dneh se bomo kristjani zbirali ob jaslicah, ki še vedno krasijo naše cerkve. Pridružili se bomo modrim – svetim trem kraljem – in se v skupni molitvi poklonili Novorojenemu. Čim bliže mu bomo, tem bolj bomo tudi eno med seboj.

God škofa in mučenca sv. Blaža

3. februarja praznujemo god škofa in mučenca sv. Blaža.

Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro, namreč opisuje, da je bil sv. Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v mestu Sebaste v Armeniji. Živel je med 3. in 4. stoletjem, mučeniške smrti pa naj bi najverjetneje umrl leta 316. Ko je začel cesar Licinij kristjane preganjati, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Nasproti mu je prihitela vdova s svojim edinim sinom ter jokaje prosila svetnika, naj ji reši dragega edinca gotove smrti, saj je požrl ribjo kost in se je skoraj zadušil. Sv. Blaž je pomolil, mladeniča blagoslovil in ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam je šel naprej v trpljenje in mučeniško smrt. V povezavi s tem čudežem Cerkev vsako leto podeljuje Blažev blagoslov. Škof, duhovnik ali diakon slovesno blagoslovi sveči za blagoslov, ju med seboj poveže v obliki križa ter ju približa grlu vsakega vernika, ki želi prejeti blagoslov.

Tudi letos bo blagoslov prilagojen razmeram, ki bodo določene s strani NIJZ.

K blagoslovu lepo vabljene cele družine.

Spletni svetopisemski maraton 2022

Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma bo potekalo od sobote, 22. januarja do četrtka, 27. januarja 2022, 24 ur na dan. Zaradi epidemiološke situacije bo tokrat celoten maraton, vključno z branjem, potekal prek spleta.

Branje je razdeljeno na 1-urne termine, ki jih »pokrijejo« v naprej dogovorjene skupine bralcev. Enega takšnih 1-urnih terminov lahko prevzame že skupina treh bralcev.

Pred prijavo na branje vas prosimo, da si natančno preberete navodila za branje, saj bo letos branje potekalo preko programa Zoom. Zato vas prosimo, da znotraj skupine bralcev izberete vodjo skupine, ki zna uporabljati program Zoom ali ima možnost prositi koga od domačih za pomoč.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo preko e-pošte zbiranje@svetopismo.si ali na spletni strani www.svetopisemskimaraton.si.

Jezusovo darovanje, svečnica in dan Bogu posvečenega življenja

V Katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo Jezusovo darovanje v templju ali svečnico. Prvotno ime praznika je bilo Marijino očiščevanje, kajti po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako »očistiti«. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ni obvezoval, vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi v tem pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Zapis o tem dogodku se v Svetem pismu nahaja v Lukovem evangeliju.

Spomin na ta dogodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Praznovanje je bilo zelo slovesno: obsegalo je procesijo, pridigo in mašo, sprva pa še ni imelo posebnega imena. Ko se je praznovanje širilo, je ime dobilo po srečanju s starčkom Simeonom in Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval »luč v razsvetljenje poganov«. Na besede starčka Simeona se sklicuje starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. O tem obredu poroča znamenita romarica Silvija v svojem spisu s konca 4. stoletja, ki se nanaša na Jeruzalem. Za Rim poročilo o tem obredu in procesiji iz ene cerkve v drugo obstaja iz časa papeža Sergija I. (687–692).

Po obredu blagoslavljanja sveč »je praznik znan kot svečnica oziroma praznik luči. Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave,« piše slovenski etnograf Niko Kuret (1906–1995). Cerkev, ki je na ta dan uvedla blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je »luč« prispodoba Mesija, ki »razsvetljuje človeštvo«, mu razodeva smisel sveta in življenja.

Obnovimo naročnino za verski tisk ali se odločimo za novo letno naročnino verskega tiska. Naj bo v vsaki krščanski družini vsaj en verski časopis ali revija. Vabljeni, da po svojih zmožnostih podprite tudi radio OGNJIŠČE in televizijo EKSODUS.

Iz matičnih knjig / leto 2021

Krščeni v letu 2021

Krščenih je bilo 10 otrok; 5 dečkov in 5 deklic; 6 iz cerkvenega zakona, 2 iz civilnega zakona in 2 zunaj zakonske skupnosti (starša živita skupaj).

Poročeni v letu 2021

Preteklo leto so bile v naši župniji
3 poroke.

Cerkveno pokopani v letu 2021

Pokopanih je bilo 21 župljanov
(preteklo leto 17); 10 moških in 11 žensk; 10, ki so prejeli vse zakramente ter 11 neprevidenih; najstarejši je imel 95 let, najmlajši 51 let.

Preteklo leto je bila v naši župniji tudi sv. birma. Zakrament je prejelo 40 mladih.

Krašenje in čiščenje cerkve po naseljih

 • 23. januar, nedelja Božje besede

  Srednje Jarše

 • 30. januar, 4. nedelja med letom

  Zgornje Jarše

 • 6. februar, 5. nedelja med letom

  Rodica/Češminova/Bernikova/okolica

 • 13. februar, 6. nedelja med letom

  Slomškova/Jelovškova

Kateheza za odrasle »Hočem živeti« bo v nedeljo, 13. februarja, ob 20. uri v župnišču. Tema tokratnega srečanja bo »Verstva sveta in nas pogled nanje (budizem in hinduizem)«. Lepo vabljeni.

Slavljenje »Živi na polno« bo v nedeljo, 6. februarja, ob 20. uri v kapeli.

Molitvena ura Božjega Usmiljenja bo v ponedeljek, 17. januarja, po večerni sv. maši.

Redno srečanje sodelavcev Karitas bo v ponedeljek, 14. februarja, ob 19. uri v sejni sobi župnišča. Sodelavci, lepo vabljeni.

Redna seja ŽPS bo v torek, 15. februarja. Začeli bomo s sv. mašo ob 18. uri v cerkvi. Člani in članice, lepo vabljeni.

Bolne in ostarele po domovih bom obiskoval v petek,
4. februarja, dopoldan.

 

 

- - -

Devet prvih petkov na čast Srcu Jezusovemu

1. Kako se je začela pobožnost prvega petka?

Nekateri svetniki so sicer o Presvetem Jezusovem Srcu pisali že stoletja prej, leta 1673 pa je imela francoska redovnica sv. Marjeta Marija Alacoque videnje Jezusa, v katerem je Cerkev prosil, naj počasti njegovo Presveto Srce in se mu posveti. Jezus je vernike prav posebej prosil, naj »devet mesecev zapored na prve petke prejemajo sveto obhajilo«. Prošnja je bila povezana s posebno obljubo za vse, ki se bodo posvetili Presvetemu Jezusovem Srcu in spodbujali njegovo češčenje. Po smrti Marjete Marije se je pobožnost prvih petkov hitro razširila po vsej Cerkvi, njena priljubljenost pa se je močno povečala leta 1920, ko je papež Benedikt XV. Marjeto Marijo razglasil za svetnico.

2. Zakaj devet zaporednih mesecev?

Številka devet je tradicionalno povezana z devetdnevnicami, korenine pa ima v devetih dneh, ki so jih apostoli pred binkoštmi preživeli v molitvi. Devetdnevnica zagotavlja dovolj časa za pripravo na praznik in notranjo obnovo.

3. Kaj naj bi počeli na prve petke?

Udeležili naj bi se svete maše in prejeli sveto obhajilo z namenom, da počastimo Presveto Jezusovo Srce. Če niste v stanju milosti in ne morete prejeti obhajila, boste morali najprej opraviti sveto spoved.

4. Kakšne »obljube« so povezane s to pobožnostjo?

Jezus je rekel sv. Marjeti Mariji: »Tistim, ki bodo zaporedoma devet prvih petkov prejeli sveto obhajilo, obljubljam milost končnega spreobrnjenja. Ne bodo umrli v moji nemilosti in brez svojih zakramentov. Moje Božje Srce jim bo v zadnjem trenutku varno pribežališče.« To pomeni, da če vernik devet zaporednih mesecev na prve petke pobožno prejema sveto obhajilo, mu bo Jezus zagotovil posebne milosti v uri njihove smrti in mu omogočil, da se bo pokesal svojih grehov ter prejel poslednje zakramente (če bo to potrebno).

To je zadnja izmed dvanajstih obljub, povezanih s pobožnostjo Presvetega Jezusovega Srca:

 1. Dal jim bom vse milosti, ki jih potrebujejo v svojem stanu.
 2. Naklonil bom mir njihovim družinam.
 3. Tolažil jih bom v trpljenju.
 4. Varno zavetje jim bom v življenju, posebno ob smrtni uri. Tisti, ki mi bodo vdani in meni posvečeni, se ne bodo pogubili.
 5. Dal jim bom obilen blagoslov pri vsem delovanju.
 6. Grešniki bodo našli v mojem Srcu vir in neizmerno morje usmiljenja.
 7. Mlačni bodo postali goreči.
 8. Goreči bodo hitro dospeli do velike popolnosti, če se mi bodo popolnoma posvetili, me častili in ljubili.
 9. Bogato bom blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu podobo mojega presvetega Srca in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Na ta način bom ponovno zedinil sprte družine in pomagal družinam v kakršnikoli stiski, če se bodo z zaupanjem obračale name.
 10. Tistim, ki delajo za rešitev duš, bom dal, da bodo spreobrnili tudi najbolj trdovratne grešnike, če bodo prisrčno častili moje Srce in to čaščenje širili med ljudmi.
 11. Imena tistih, ki bodo širili čaščenje, bodo neizbrisno zapisana v mojem Srcu.
 12. Tistim, ki bodo zaporedoma devet prvih petkov prejeli sveto obhajilo, obljubljam milost končnega spreobrnjenja. Ne bodo umrli v moji nemilosti in brez svojih zakramentov. Moje Božje Srce jim bo v zadnjem trenutku varno pribežališče.

5. Ali so prvi petki »vstopnica za nebesa«?

Seveda ni tako preprosto: ni dovolj, da gremo devet zaporednih prvih petkov k sveti maši, nato pa vse skupaj »izklopimo«, nikoli več ne zaidemo v cerkev in živimo v grehu! Pomen te pobožnosti je, da vernika približa Jezusovemu srcu. Če posameznik te obveznosti izpolnjuje z iskreno vero, je povsem naravno, da bo bliže Bogu in bolje pripravljen na smrt. Ko pa ta pobožnost postane praznoverna, ko ne čutimo potrebe, da bi živeli krepostno, vse Jezusove obljube ostanejo brez sadov.

Spoznanje in zaupanje, da lahko počijemo v Njegovem Srcu in vanj položimo vse svoje skrbi, pa je bistvo prvih petkov.

Redne aktivnosti v župniji

Koledar rednih tedenskih in mesečnih aktivnosti, ki potekajo v župniji skozi vse pastoralno leto. Podrobnejše dogajanje za vsak mesec posebej najdete v zadnji številki župnijskega oznanila Grobeljski zvon.

ponedeljek
Uradne ure župnijske pisarne
16.00-17.30 / pisarna
Molitvena ura Božjega Usmiljenje
18.30-19.00 / cerkev
Molitvena ura vsak tretji ponedeljek v mesecu.
Srečanje Karitas
19.00-20.00 / sejna soba
Srečanje Karitas poteka vsak drugi ponedeljek v mesecu.
torek
Uradne ure župnijske pisarne
10.00-12.00 / pisarna
Seja ŽPS
18.00-21.30 / sejna soba
Seja ŽPS poteka vsak drugi torek v mesecu. Srečanje se začene s skupno sv. mašo, po njej sledi srečanje članov.
sreda
Pevska vaja MlPZ
19.00-21.00 / sejna soba
Pevska vaja OdPZ
20.00-21.30 / kapela
petek
Obisk bolnih in ostarelih po domovih
09.00-13.00 / Župnija Jarše
Obisk bolnih in ostarelih župljanov, ki ne morejo več v cerkev, pa si vseeno želi prejeti zakramente (spoved, obhajilo, maziljenje,...), je vsak prvi petek v mesecu. V kolikor želite obisk duhovnika na domu, to sporoči v župnijsko pisarno.
Ministrantska skupina
17.00-18.00 / mladinska soba
Mladinska skupina
20.00-22.00 / mladinska soba
sobota
Krašenje in čiščenje cerkve
08.00-11.00 / cerkev
Razpored je objavljen v zadnji številki oznanila.
Pevska vaja OPZ
10.00-11.00 / kapela
nedelja
Krstna nedelja
10.00-11.00 / cerkev
Krstna nedelja je vsako tretno nedeljo v mesecu. Za krst se je potrebno predhodno prijaviti v župnijski pisarni v času uradnih ur.
Slavljenje 'Živi na polno'
20.00-21.00 / kapela
Slavljenje pred Najsvetejšim vsako prvi in tretjo nedeljo v mesecu.
Kateheza za odrasle 'Hočem živeti'
20.00-22.00 / župnišče
Kateheza za odrasle vsako drugo nedeljo v mesecu.

Prehod na centralni sistem PasIS

PasIS je centralni pastoralni informacijski sistem, ki je namenjen preglednemu vodenju slovenskih katoliških župnij. Z uvedbo sistema PasIS želijo vsi ordinariji slovenskih (nad)škofij poenotiti in izboljšati vodenje matičnih knjig ter vzpostaviti kvalitetne in pregledne pastoralne evidence na področju številnih pastoralnih dejavnosti.

Tudi naša župnija prehaja na omenjeni sistem.

Ker gre v ozadju sistema za velike količine podatkov vas povabimo, da sami vnesete podatke z izpolnitvijo obrazca.
Kdor elekronskemu izpolnjevanju ni vešč, lahko obrazec v tiskani obliki prejme v župnijski pisarni.

Neglede na sistem PasIS, vse stare evidence ostajajo v nespremenjeni obliki; sčasoma se bodo tudi te prenesle v nov sistem. Izpolnjen obrazec v e-obliki prosimo pošljite na e-naslov župnije: info@zupnija-jarse.net

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto

Gospod Jezus Kristus,
učil si nas, naj bomo usmiljeni, kakor je nebeški Oče,
in rekel si nam, da kdor vidi tebe, vidi Njega.
Pokaži nam svoje obličje in bomo rešeni.

Tvoj ljubezni poln pogled je osvobodil Zaheja in Mateja zasužnjenosti z denarjem,
prešuštnico in Magdaleno iskanja sreče v ustvarjenih stvareh.
Ganil je Petra, da je po izdaji jokal,
in je zagotovil raj skesanemu razbojniku.

Stori, da bo vsak od nas prisluhnil, kakor da je njemu namenjena beseda, ki si jo rekel Samarijanki:
'Če bi poznala Božji dar!'

Ti si vidno obličje nevidnega Očeta,
Boga, ki izraža svojo vsemogočnost predvsem z odpuščanjem in usmiljenjem.
Stori, da bo Cerkev v svetu vidno obličje Tebe, njenega vstalega in v slavi bivajočega Gospoda.

Hotel si, naj bodo tvoji služabniki oblečeni v slabost,
da bodo imeli pravo sočutje do tistih, ki so v nevednosti in zmoti.
Stori, da se bo vsak, h kateremu se bo približal kdorkoli od njih,
čutil pričakovanega, ljubljenega in da mu je od Boga odpuščeno.

Pošlji svojega Duha ter z njegovim maziljenjem vse posveti,
da bo jubilej Usmiljenja leto Gospodove milosti
in bo lahko tvoja Cerkev s prenovljenim navdušenjem revežem prinašala veselo sporočilo,
razglašala zapornikom ter zatiranim svobodo in slepim vračala vid.

Po priprošnji Marije, Matere Usmiljenja to prosimo tebe,
ki živiš in kraljuješ z Očetom in Svetim Duhom na veke vekov. Amen.

Župnija Jarše

Župnijski urad Jarše
Jarška cesta 65, Srednje Jarše
SI-1230 Domžale

Telefon: 01 721 29 63
Mobilni telefon: 031 689 970
E-naslov: info@zupnija-jarse.net

TRR: SI56 0230 4009 1602 254 (NLB d.d.)
Davčna številka: 61732087

Upravitelj: Matjaž Križnar, župnik

 

Nedeljske svete maše

 • sobota ob 18. uri v kapeli;
  v času poletnih času ob 19. uri v kapeli
 • nedelja ob 8. uri v kapeli;
 • nedelja ob 10. uri v cerkvi v Grobljah.


Delavniške svete maše

 • ponedeljek in torek: ob 18. uri v cerkvi;
  v času poletnih času ob 19. uri v cerkvi
 • sreda: ob 6.30 uri v kapeli;
 • četrtek in petek: ob 18. uri v kapeli.
  v času poletnih času ob 19. uri v kapeli

 

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta vsak ponedeljek od 16.00 do 17.30, ter vsak torek od 10.00 do 12.00.

V juniju, juliju in avgustu je župnijska pisarna odprta samo po vsaki sveti maši.
Na cerkvene in državne praznike je župnijska pisarna zaprta.

 

Spovedovanje

Redno spovedovanje je ob nedeljah in praznikih, ob torkih in četrtkih, na prve petke v mesecu, dvajset minut pred sveto mašo in na vašo željo tudi druge dneve.

Krsti, poroki, pogrebi, ...

Krsti so vsako tretjo nedeljo v mesecu. Potrebne so predhodne prijave v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Za cerkveno poroko naj se oglasita zaročenca vsaj tri mesece prej v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Bolnike in ostarele obiskujem po domovih vsak prvi petek v mesecu. Domači poskrbite za duhovno oskrbo svojih najbližjih in sporočite potrebo po obisku domačemu župniku.


Za dan in uro cerkvenega pogreba se najprej dogovorite z domačim župnikom.

Župnijska knjižnica je odprta po predhodnem dogovoru.