01 721 29 63         info@zupnija-jarse.net

Župnija Jaršepri Domžalah

 • ŽUPNIJA JARŠE pri Domžalah

Napoved bližnjih dogodkov

Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.
Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil,
ampak da bi se svet
po njem rešil.

Jn 3, 16-17

Molim Te ponižno, skriti Bog nebes ...

Naš blaženi Slomšek je takole zapisal: »Na veliki četrtek je Jezus storil največji čudež, ko je postavil sveto evharistijo ali zakrament sv. Rešnjega telesa. Ta čudež je povzetek vseh njegovih čudežev, je vsebina vseh skrivnosti in vseh Božjih del.

Pod podobo kruha in vina se tako more za nas darovati, se nam dajati in biti med nami. Sama ljubezen je še ostala pod podobama kruha in vina.«

Molim Te ponižno, skriti Bog nebes,

ki v podobi kruha tajno bivaš res.

Glej, srce Ti svoje čisto izročim,

saj pri misli nate v Te se ves vtopim.

Srce Jezusovo, slovesni praznik

Osem dni po prazniku Svetega Rešnjega telesa in Rešnje krvi obhaja Cerkev slovesni praznik Srca Jezusovega. Letos je to 19. junija.

Praznik skuša prodreti v globino in notranje jedro Kristusove skrivnosti, v jedro, iz katerega pritekajo vsa velika dela v naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. In to je tista ljubezen, ki je bila od vekov skrita v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je prevzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem ter dosegla svoj vrhunec v kalvarijski daritvi, ko so iz prebodene Kristusove strani začele teči reke žive vode, ki odslej nikdar več ne bodo usahnile.

Češčenje Srca Jezusovega se nanaša na tisto, kar je pri Kristusu in sploh pri skrivnosti odrešenja najglobljega, kar zajema iz globin njegove Božje - človeške ljubezni. Častiti Srce Jezusovo torej pomeni častiti Jezusovo osebo s posebnega vidika njegove odrešenjske ljubezni Zato je jasno, da ta pobožnost nikakor ne nasprotuje drugim zdravim pobožnostim, ki jih Cerkev priporoča, temveč jih krepi, poglablja in prešinja.

Molitev za Slovenijo 2020

Pred tremi desetletji smo se Slovenci odločili za demokracijo in pred 29. leti smo razglasili samostojnost in neodvisnost Slovenije. Tako bomo na letošnji dan državnosti obhajali 29. rojstni dan naše države Republike Slovenije.

Tudi letos vabimo vse Slovence – tako doma kot tudi po svetu in vse sodržavljane, da s hvaležnim spominom na te dogodke in s prošnjo za domovino Slovenijo v molitvenimi devetdnevnici pred dnevom državnosti. Letošnja molitev za domovino poteka pod geslom Skupaj za skupno dobro - s Teboj bomo zmogli. V času devetdnevnice, zlasti v 24 urah molitve in posta za domovino, Bogu skupaj izročimo našo domovino ter zanjo in njene ljudi molimo in prosimo Božjega varstva in blagoslova, ki ga sedanjem času še kako potrebujemo. Prav vsak lahko doda kamenček v molitvenem mozaiku, ki ga bomo naši domovini poklonili ob njenem prazniku.

Molitvena devetdnevnica bo potekala od 16. junija 2020 do vključno 24. junija 2020. V času devetdnevnice povabljeni, da po župnijah, družinah, skupnostih in občestvih molimo za domovino. V času devetdnevnice se bomo vsako jutro ob
5. uri povezali v živi rožni venec, ki ga bomo skupaj s slovenskimi škofi molili tudi preko valov Radia Ognjišče.

24 ur molitve in posta za domovino bo letos od torka, 23. junija 2020, od 17.30 ure do srede, 24. junija 2019, do 17.30 ure, ko bodo slovenski škofje v ljubljanski stolnici darovali zahvalno sveto mašo za domovino. 

Osrednja 24-urna neprekinjena molitvena veriga bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja od torka, 23. junija 2020, od 17.30 ure do srede, 19. junija 2020, do 17.30 ure, pri kateri bodo sodelovale različne katoliške organizacije, združenja, gibanja in skupnosti.

Dragi otroci in starši našega oratorija!

Animatorji smo res zelo veseli, da bomo tudi letos lahko izpeljali naš jarški oratorij. Ker nam je varnost otrok zelo pomembna, smo se odločili, da oratorij izpeljemo v treh terminih.

V vsakem terminu bo od 30 do 40 otrok, kar nam omogoča, da lahko oratorij izpeljemo v običajnem julijskem času, ko nam trenutne razmere preprečujejo, da bi imeli običajen oratorij. Starši boste svoje otroke od 1. do 6. razreda lahko prijavili v dva termina, in sicer v prvega, ki bo potekal od 30. junija do 2. julija ali v tretjega, ki bo potekal od 8. do 10. julija. Starejši otroci (7., 8. in 9. razred) pa se bodo lahko prijavili na oratorij v terminu od 4. do 6. julija. Prijave bodo potekale prek spleta, in sicer bo povezava do prijave objavljena na facebook strani društva mladih Jarše in na spletni strani župnije Jarše, 7. junija ob 19. uri. Prijave bodo omejene, zato pohitite in si zagotovite mesto na želenem terminu.

Upamo, da se letos spet
vidimo, animatorji se že
veselimo prav vsakega
oratorijca!

Zaključek veroučnega leta

Prvi in drugi teden v mesecu juniju bomo z veroukarji zaključili veroučno leto. V času rednih veroučnih ur (po ustaljenem urniku pred epidemijo) se bomo srečali v župnišču. S seboj prinesite knjige, delavne in liturgične zvezke, ki jih skrbno izpolnite. Pripravniki na sv. birmo, ki bo zadnjo nedeljo v oktobru, prinesite s seboj tudi birmanski album in list z molitvami.

Predvsem pa veliko dobre volje in veselja, da se lahko zopet srečamo v Jezusovi šoli. Starši pripravite otroke doma, da se bomo srečali z upoštevanjem priporočil za preprečitev prenosa virusa - razkuževanje rok in varnostna razdalja (maske niso nujne).

Slovesnost prvega sv. obhajila, ko bodo otroci tretjega razreda prvič prejeli Jezusa, bo v nedeljo, 14. junija, ob 10. uri v cerkvi.

Prvoobhajance in njihove družine priporočam v molitev.

Kateheza za odrasle - vabilo v pripravljalno skupino

Otroci imajo verouk, mladi različna srečanja, odrasli, ki imamo najrazličnejših dilem in vprašanj vsaj toliko, če ne še več, pa pogosto ostanemo brez prave priložnosti za odkrit pogovor o veri.

V ta namen jeseni načrtujemo pričeti z mesečnimi katehezami za odrasle, kjer bi odprli prostor in čas za pogovore o veri med odraslimi. Za organizacijo katehez potrebujemo manjšo ekipo prostovoljcev, ki bi imeli voljo in čas za skupno oblikovanje in organiziranje le teh.

Želimo si dobronamernega odprtega pogovora, kjer so zaželena različna mnenja, pogledi, izražene misli in osebna pričevanja. Kdor v tej ideji prepozna potencial za tesnejše odnose v župniji in za poglobitev osebne ter občestvene vere, je vabljen, da se pridruži pripravljalni skupini. Vabljeni ste vsi polnoletni.

Svojo odločitev sporočite osebno ali pa na e-naslov timi.cizek@gmail.com (Timi Čižek) ali 5r.pogacar@gmail.com (Peter Pogačar).

Spravna sveta maša v Kočevskem rogu

Tradicionalna spominska in spravna slovesnost v kapeli Božjega usmiljenja v Kočevskem rogu pod Krenom bo v soboto,
6. junija 2020, ob 11. uri. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

V molitvi se bomo spomnili vseh žrtev nasilja in pobojev v drugi svetovni vojni in predvsem po vojni. Obenem bomo prosili za milost sprave v slovenskem narodu. Po maši bo sledil krajši kulturni program, ki ga vsako leto pripravlja Nova slovenska zaveza.

Duhovni šopek za novomašnika Tilna

Gospod ljubi veselega darovalca. Najbolj prijetna pa mu je daritev, ki prihaja iz srca.

V globoki hvaležnosti, da bo naš faran Tilen postal Jezusov apostol, se povezujemo v molitvi za njegovo svetost in stanovitnost.

Povabljeni, da duhovni šopek, ki že leta nastaja, pred milostnim dogodkom obogatimo s »cvetkami ljubezni«, kakor je dela ljubezni in žrtve rada imenovala sv. Mala Terezija. V času misijona bomo imeli priložnost, da se pripravimo s čistimi srci, poglobimo svoj odnos z Bogom, okrepimo ljubezen do Evharistije in sočloveka.

Poživimo molitev po domovih. Lepo vabljeni tudi k sv. mašam, molitvi rožnih vencev in molitvenim uram za duhovne poklice v naši župniji.

Mašniško posvečenje v ljubljanski stolnici

V ponedeljek, 29. junija 2020, na praznik apostolov sv. Petra in Pavla, bo ob 9. uri v ljubljanski stolnici zakrament mašniškega posvečenja prejel naš diakon Tilen. To je za našo župnijo velik dogodek, za katerega smo hvaležni dobremu Bogu in Tilnu, da se je pogumno odzval Njegovemu klicu.

Vabljeni, da ob zaključku misijona skupaj poromamo v Ljubljano ter z molitvijo in osebno navzočnostjo sodelujemo pri mašniškem posvečenju.

Krašenje in čiščenje cerkve po naseljih

 • 7. junij, nedelja Sv. Trojice

  Srednje Jarše

 • 14. junij, 11. nedelja med letom

  Zgornje Jarše

 • 21. junij, 12. nedelja med letom

  Rodica/Češminova/Bernikova/okolica

 • 28. junij, 13. nedelja med letom

  Slomškova/Jelovškova

Molitvena ura Božjega Usmiljenja bo v ponedeljek,
21. junija, pred večerno sv. mašo.

Redna seja ŽPS bo v torek, 9. junija. Začeli bomo s sv. mašo ob 18. uri v cerkvi. Člani in članice, lepo vabljeni.

Bolne in ostarele po domovih bom obiskoval v petek,
5. junija, dopoldan.

 

 

- - -

Misijon v župniji Jarše / 21. – 29. junij 2020

Misijonarja br. Jožko Smukavec in s. Grazyna Mech bosta ves čas med nami. Dopoldneve bosta posvetila obiskom, popoldan pa se bosta katehetom pridružila veroučencem. V času misijona bo možnost za sveto spoved in češčenje pred Najsvetejšim.
Svete maše bodo potekale po razporedu.

Vsak dan (razen obeh nedelj) začnemo ob 5.30 s sprehodom
okoli Kamniške Bistrice, nadaljujemo ob 6.30 v kapeli z
molitvijo Hvalnic in zaključimo ob 7.30 s skupno kavo in
čajem pred župniščem.

Nedelja, 21. junij / V GOSPODU JE MOJA MOČ

15.00 nedeljski potep po župniji - pohod in molitev
od kapelice do kapelice

20.00 slavljenje ‘Živi na polno’ v kapeli

Ponedeljek, 22. junij / ŽIVETI IZ VERE

16.00 verouk 1., 2. in 3. razred

17.30 molitvena ura Božjega Usmiljenja

19.00 okrogla miza z gosti na temo ‘Pričevanje o Življenju’

Torek, 23. junij / ZAUPAM, ZATO SI UPAM

16.00 verouk 4. in 5. razred

17.30 češčenje pred Najsvetejšim

19.00 pričevanje zakoncev Marije in Andreja Štremfelj

Sreda, 24. junij / POJMO GOSPODU NOVO PESEM

16.00 verouk 6., 7. in 8. razred

17.30 molitev rožnega venca

19.00 Pričevalec pričevalcev (češčenje)

20.00 srečanje z animatorji

Četrtek, 25. junij / BOG ME LJUBI

17.30 češčenje pred Najsvetejšim

19.00 pogovorni večer o poklicanosti

Petek, 26. junij / ČISTO SRCE, O BOG, MI USTVARI

16.30 srečanje z ministranti

17.30 češčenje pred Najsvetejšim

19.00 spovedni večer in molitve ob Božji besedi

Sobota, 27. junij / MOLI IN SLAVI BOGA

9.00 konkretna priprava župnije na novo mašo

17.30 češčenje pred Najsvetejšim

19.00 procesija

Nedelja, 28. junij / NAŠE VESELJE NE BO SE KONČALO

10.00 slovesna sv. maša

15.00 župnijski nogometni turnir

Ponedeljek, 29. junij / PEŠ ROMANJE NA POSVEČENJE V LJUBLJANSKO STOLNICO

Redne aktivnosti v župniji

Koledar rednih tedenskih in mesečnih aktivnosti, ki potekajo v župniji skozi vse pastoralno leto. Podrobnejše dogajanje za vsak mesec posebej najdete v zadnji številki župnijskega oznanila Grobeljski zvon.

ponedeljek
Uradne ure župnijske pisarne
16.00-17.30 / pisarna
Molitvena ura Božjega Usmiljenje
18.30-19.00 / cerkev
Srečanje Karitas
19.00-20.00 / sejna soba
Srečanje Karitas poteka vsak drugi ponedeljek v mesecu.
torek
Uradne ure župnijske pisarne
10.00-12.00 / pisarna
Seja ŽPS
18.00-21.30 / sejna soba
Seja ŽPS poteka vsak drugi torek v mesecu. Srečanje se začene s skupno sv. mašo, po njej sledi srečanje članov.
sreda
Pevska vaja MlPZ
19.00-21.00 / sejna soba
Pevska vaja OdPZ
20.00-21.30 / kapela
petek
Obisk bolnih in ostarelih po domovih
09.00-13.00 / Župnija Jarše
Obisk bolnih in ostarelih župljanov, ki ne morejo več v cerkev, pa si vseeno želi prejeti zakramente (spoved, obhajilo, maziljenje,...), je vsak prvi petek v mesecu. V kolikor želite obisk duhovnika na domu, to sporoči v župnijsko pisarno.
Ministrantska skupina
17.00-18.00 / mladinska soba
Mladinska skupina
20.00-22.00 / mladinska soba
sobota
Gasilci pobirajo star papir
08.00-12.00 / Župnija Jarše
Odvoz papirja je vsako drugo in četrto soboto v mesecu.
Krašenje in čiščenje cerkve
08.00-11.00 / cerkev
Razpored je objavljen v zadnji številki oznanila.
Pevska vaja OPZ
10.00-11.00 / kapela
nedelja
Krstna nedelja
10.00-11.00 / cerkev
Krstna nedelja je vsako tretno nedeljo v mesecu. Za krst se je potrebno predhodno prijaviti v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Prehod na centralni sistem PasIS

PasIS je centralni pastoralni informacijski sistem, ki je namenjen preglednemu vodenju slovenskih katoliških župnij. Z uvedbo sistema PasIS želijo vsi ordinariji slovenskih (nad)škofij poenotiti in izboljšati vodenje matičnih knjig ter vzpostaviti kvalitetne in pregledne pastoralne evidence na področju številnih pastoralnih dejavnosti.

Tudi naša župnija prehaja na omenjeni sistem.

Ker gre v ozadju sistema za velike količine podatkov vas povabimo, da sami vnesete podatke z izpolnitvijo obrazca.
Kdor elekronskemu izpolnjevanju ni vešč, lahko obrazec v tiskani obliki prejme v župnijski pisarni.

Neglede na sistem PasIS, vse stare evidence ostajajo v nespremenjeni obliki; sčasoma se bodo tudi te prenesle v nov sistem. Izpolnjen obrazec v e-obliki prosimo pošljite na e-naslov župnije: info@zupnija-jarse.net

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto

Gospod Jezus Kristus,
učil si nas, naj bomo usmiljeni, kakor je nebeški Oče,
in rekel si nam, da kdor vidi tebe, vidi Njega.
Pokaži nam svoje obličje in bomo rešeni.

Tvoj ljubezni poln pogled je osvobodil Zaheja in Mateja zasužnjenosti z denarjem,
prešuštnico in Magdaleno iskanja sreče v ustvarjenih stvareh.
Ganil je Petra, da je po izdaji jokal,
in je zagotovil raj skesanemu razbojniku.

Stori, da bo vsak od nas prisluhnil, kakor da je njemu namenjena beseda, ki si jo rekel Samarijanki:
'Če bi poznala Božji dar!'

Ti si vidno obličje nevidnega Očeta,
Boga, ki izraža svojo vsemogočnost predvsem z odpuščanjem in usmiljenjem.
Stori, da bo Cerkev v svetu vidno obličje Tebe, njenega vstalega in v slavi bivajočega Gospoda.

Hotel si, naj bodo tvoji služabniki oblečeni v slabost,
da bodo imeli pravo sočutje do tistih, ki so v nevednosti in zmoti.
Stori, da se bo vsak, h kateremu se bo približal kdorkoli od njih,
čutil pričakovanega, ljubljenega in da mu je od Boga odpuščeno.

Pošlji svojega Duha ter z njegovim maziljenjem vse posveti,
da bo jubilej Usmiljenja leto Gospodove milosti
in bo lahko tvoja Cerkev s prenovljenim navdušenjem revežem prinašala veselo sporočilo,
razglašala zapornikom ter zatiranim svobodo in slepim vračala vid.

Po priprošnji Marije, Matere Usmiljenja to prosimo tebe,
ki živiš in kraljuješ z Očetom in Svetim Duhom na veke vekov. Amen.

Župnija Jarše

Župnijski urad Jarše
Jarška cesta 65, Srednje Jarše
SI-1230 Domžale

Telefon: 01 721 29 63
Mobilni telefon: 031 689 970
E-naslov: info@zupnija-jarse.net

TRR: SI56 0230 4009 1602 254 (NLB d.d.)
Davčna številka: 61732087

Upravitelj: Matjaž Križnar, župnik

 

Nedeljske svete maše

 • sobota ob 18. uri v kapeli;
  v času poletnih počitnic ob 19. uri v kapeli
 • nedelja ob 8. uri v kapeli;
 • nedelja ob 10. uri v cerkvi v Grobljah.


Delavniške svete maše

 • ponedeljek in torek: ob 18. uri v cerkvi;
  v času poletnih počitnic ob 19. uri v cerkvi
 • sreda: ob 7. uri v kapeli;
 • četrtek in petek: ob 18. uri v kapeli.
  v času poletnih počitnic ob 19. uri v kapeli

 

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta vsak ponedeljek od 16.00 do 17.30, ter vsak torek od 10.00 do 12.00.

V juniju, juliju in avgustu je župnijska pisarna odprta samo po vsaki sveti maši.
Na cerkvene in državne praznike je župnijska pisarna zaprta.

 

Spovedovanje

Redno spovedovanje je ob nedeljah in praznikih, ob torkih in četrtkih, na prve petke v mesecu, dvajset minut pred sveto mašo in na vašo željo tudi druge dneve.

Krsti, poroki, pogrebi, ...

Krsti so vsako tretjo nedeljo v mesecu. Potrebne so predhodne prijave v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Za cerkveno poroko naj se oglasita zaročenca vsaj tri mesece prej v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Bolnike in ostarele obiskujem po domovih vsak prvi petek v mesecu. Domači poskrbite za duhovno oskrbo svojih najbližjih in sporočite potrebo po obisku domačemu župniku.


Za dan in uro cerkvenega pogreba se najprej dogovorite z domačim župnikom.

Župnijska knjižnica je odprta po predhodnem dogovoru.