01 721 29 63         info@zupnija-jarse.net

Župnija Jaršepri Domžalah

 • ŽUPNIJA JARŠE pri Domžalah

Napoved bližnjih dogodkov

Tedaj je govoril:
»Čému je podobno Božje kraljestvo in čému naj ga primerjam? Podobno je gorčičnemu zrnu, ki ga je človek vzel in vsejal na svojem vrtu. Zrastlo je in se razvilo v drevo in ptice neba so gnezdile na njegovih vejah.«
In spet je rekel: »Čému naj primerjam Božje kraljestvo? Podobno je kvasu, ki ga je vzela žena in ga umesila v tri merice moke, dokler se ni vse prekvasilo.«

Lk 13 18-21

Prijetno slovo

Verjamem, da je v počitnicah,
ki nas obdajajo v zadnjih vzdihljajih,
vsak dobil svoj košček miru,
svoj dotik z Njim preko narave,
prijateljev ali krajev, ki smo jih obiskali.

Ozrimo se s hvaležnostjo v vse trenutke,
ki nam jih je naklonil naš Gospod v tem poletju
in dovolimo, da iz njih črpamo moč za vse nove obveznosti,
ki nas že opazujejo od daleč, morda pa tudi že od blizu.

Naj vsi odnosi, ki smo jih utrdili, vsa ubranost v družinah, ko ni bilo hitenja, ostanejo čim dlje časa polni ljubezni in razumevanja. Vsi trenutki s prijatelji, sorodniki, vse pustolovščine ali preprosto lenarjenje s knjigo, pa ostanejo v lepem spominu.

Gospod hvala še za eno lepo obdobje, s katerim si napolnil naša srca ... in bodi z nami tudi vsak dan, ko nam bo malo težje iti nazaj v vrtec, šolo, službo,... v vse vsakdanje obveznosti.

Praznik Marijinega rojstva

Praznik Marijinega rojstva obhajamo 8. septembra. Katoliška in Pravoslavna Cerkev Marijino rojstvo praznujeta na isti dan.

Praznik Marijinega rojstva izvira iz Palestine, iz časa posvetitve cerkve v Jeruzalemu, ki jo izročilo prepoznava kot baziliko sv. Ane, Marijine matere. Praznovanje Marijinega rojstva se je najprej razširilo na Vzhodu, v Rimu, kamor so ga prinesli vzhodni menihi, pa so ga začeli obeleževati ob koncu 7. stoletja. Postopno in na različne načine se je praznik v naslednjih stoletjih razširil tudi drugod po zahodni Evropi.

Od 13. stoletja naprej je dobil še večji pomen, saj je postal slovesni praznik, pred katerim je potekala posebna osemdnevna priprava (osemdnevnica), na sam predvečer praznika pa je bila uvedena vigilija (molitveno bdenje). Osemdnevnico je papež Pij X. (1903–1914) skrajšal, Pij XII. (1939–1958) pa leta 1955 docela odpravil. Praznik Marijinega rojstva danes tako vzhodno kot zahodno cerkveno izročilo obhajata 8. septembra, natanko 9 mesecev po prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga Cerkev obhaja 8. decembra.

Evangeliji o Marijinem rojstvu ne poročajo. Izročilo praznika Marijinega rojstva temelji na apokrifnem spisu z naslovom Janezov protoevangelij iz konca 2. stoletja. Avtorstvo dokumenta je sicer dvomljivo, opisuje pa pomembno zgodovinsko dejstvo rojstva Jezusove matere. Katoliška Cerkev se skozi cerkveno leto, poleg Jezusovega rojstva, spominja rojstva še dveh oseb: Marije in Janeza Krstnika. Pri ostalih svetnikih se vedno spominja le dneva njihove smrti. Razlog za to je edinstveno poslanstvo, ki sta ga oba opravila v zgodovini odrešenja. S tega vidika je Marijino rojstvo, tako kot rojstvo Janeza Krstnika, v neposredni povezavi s prihodom Odrešenika na svet. Marijino rojstvo in njena življenjska pot imata zato pomen, ki presega njeno osebo.

Marijino življenje je neločljivo povezano z Jezusovim življenjem, saj je s svojim materinstvom soudeležena v odrešenjskem načrtu, ki ga je Bog pripravil za človeka in vsebuje učlovečenje, življenje, smrt in vstajenje Božjega sina Jezusa Kristusa. Marija je kot Odrešenikova mati vključena v samo jedro odrešenjskega načrta.

Naši predniki so praznikoma Marijinega vnebovzetja (15. avgust) in Marijinega rojstva (8. september) dali slovensko ime: veliki in mali šmaren oziroma vélika in mala maša, pa tudi velika in mala gospojnica. Obdobje med tema dvema praznikoma je znano kot obdobje romanj v Marijina romarska svetišča. Ponekod v skladu z izročilom na malo mašo ohranjajo navade, ki veljajo za veliko mašo (npr. blagoslov rož ipd.). Ta dan pomeni že začetek jeseni, saj ponekod mala maša za suknjo vpraša ali pa odpre dolinsko pašo (mala maša – v vsakem grmu paša).

Praznik povišanja Svetega križa

Skoraj 300 let je bil Gospodov grob in križ globoko zakopan v zemlji. Ko je cesar Konstantin dal kristjanom svobodo je njegova mati Helena dala kopati tam, kjer je moral biti Gospodov grob in križ. Razkrili so grob in našli križ.

Konstantin je dal nad Gospodovim grobom sezidati cerkev Kristusovega vstajenja in cerkev Svetega križa, ali kakor navadno pravimo cerkev Božjega groba. Cerkvi sta bili med seboj povezani, sta bili posvečeni 13. septembra 335. V veličastni cerkvi Božjega groba (Svetega križa) so naslednji dan, to je 14. septembra, prvič izpostavili relikvijo svetega križa v slovesno češčenje. Od tedaj naprej so vsako leto na ta dan praznovali »povišanje svetega križa«. Tako je posvečenje dvojne cerkve skupaj z izpostavitvijo ostankov Jezusovega križa bilo povod za najstarejši praznik v čast svetemu križu.

Praznik povišanja svetega križa nas vabi, naj bi se radi ozirali na križ, saj nam bo pogled nanj odkrival edine resnične vrednote. Križ nam govori, da je na začetku vsega ljubezen. Govori nam, da je ljubezni lastno, da se žrtvuje. Križ nam govori, da samo nesebično žrtvovanje in izpričanje rodi ljubezen in vodi v življenje. Zato nam križ vedno kliče v zavest Jezusove besede: »Če hoče kdo priti za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil. Kdor pa svoje življenje zgubi zaradi mene, ga bo našel.« (Mt 16, 24-25).

Romanje na Brezje peš ali s kolesom

V petek, 30. avgusta, bo nočno peš romanje k Mariji Pomagaj na Brezje. Odhod peš romarjev bo ob 20.30 izpred župnišča v Jaršah. S seboj imejte primerno pohodno obutev in malico.

Ostali romarji se nam lahko pridružite na dveh lokacijah: ob 1. uri zjutraj pri Merkator centru v Kranju ali ob 3. uri zjutraj v Naklem pri gostilni Marinšek. Peš romanje je primerno za vse generacije.

Kdor želi, lahko na Brezje poroma tudi s kolesom. Zberemo se v soboto, ob 4. uri zjutraj pred župniščem. Kolesarji imejte s seboj primerno opremo za kolesarjenje ponoči. V soboto bo ob 7. uri skupna sv. maša v baziliki, h kateri ste povabljeni tudi ostali župljani.

Srečanje starejših župljanov

V priprošnji za duhovno mladost in zdravje bo na predvečer praznika Marijinega rojstva, v soboto, 7. septembra, ob 18. uri v župnišču srečanje starejših župljanov. Vabljeni prav vsi upokojenci iz naše župnije, tako tisti, ki vam leta še ne delajo velikih težav, kot tisti, ki vas spremlja bolezen.

Srečanje se bo začelo s sv. mašo, ki jo bo vodil g. Štefan Babič. Uro pred sv. mašo bo priložnost za sveto spoved, med sveto mašo pa možnost prejema bolniškega maziljenja.

Sledilo bo družabno srečanje za vse
navzoče. Lepo povabljeni.

2. romarski shod k sv. Notburgi

Organizatorji romanja Župnija Jarše, Turistično društvo Jarše - Rodica in
Folklorno društvo Groblje, Domžale, vas vabimo na romarski shod k sv. Notburgi v nedeljo, 15. septembra 2019.

Ob 9. uri bo zbor pred Kulturnem domu Groblje (Groblje 1), ob 10. uri pa bo romarska sv. maša. Po koncu sv. maše ob 11. uri bo agape in kratek kulturni program pred cerkvijo. Lepo povabljeni.

Ribji piknik

Lepo povabljeni na tradicionlni ribji piknik,
ki bo v nedeljo, 25. avgusta, ob 12. uri pred KD Groblje.

To nedeljo ne kuhajte doma, temveč pridite na kalamare, postrvi in sardele, ki vam bodo ob dobri glasbi in izbrani družbi še bolje teknile. Vabi TD Jarše-Rodica.

Stična mladih 2019

Letošnja Stična mladih bo potekala
21. septembra 2019 pod geslom: ‘Tukaj
sem – zgodi se!’.

Kot vsako leto bo srečanje potekalo od 9. do 17.30. Ustvarjalci pripravljajo pestre vsebinske programe in delavnice. Ob 14.15 bo sveta maša, po njej pa zaključni koncert s Stična bendom.

Stična mladih je srečanje, ki ga pripravljajo mladi za mlade in se že več kot 30 let odvija vsako tretjo soboto v septembru.

Srečanja se bomo udeležili tudi mladi iz naše župnije. Lepo povabljeni vsi srednješolci, študentje in mladi v poklicih. Prijavite se lahko na telefon 040 662 548 (Meta) do petka, 13. septembra. V primeru zadostnega števila prijav bo skupni odhod v soboto, 21. septembra, ob 8. uri izpred župnišča.

Krašenje in čiščenje cerkve po naseljih

 • 25. avgust, 21. nedelja med letom

  Spodnje Jarše/Petrovčeva/Trdinova/okolica

 • 1. september, 22. nedelja med letom

  Srednje Jarše

 • 8. september, 23. nedelja med letom

  Zgornje Jarše

 • 15. september, 24. nedelja med letom

  Rodica/Češminova/Bernikova/okolica

Molitvena ura Božjega Usmiljenja bo v ponedeljek, 26. avgusta.

Redno srečanje sodelavcev Karitas bo v ponedeljek,
9. septembra, ob 19. uri v sejni sobi župnišča. Sodelavci, lepo vabljeni.

Redna seja ŽPS bo v torek, 10. septembra. Začeli bomo s sv. mašo ob 18. uri v cerkvi. Člani in članice, lepo vabljeni.

Bolne in ostarele po domovih bom obiskoval v petek,
6. septembra, dopoldan.

Spoštovani starši, skrbniki in dragi veroučenci

Ob zaključku veroučnega leta ste prejeli spričevalo. Podpišejo naj ga starši oziroma skrbniki. Spričevalo boste vrnili ob vpisu v mesecu septembru. Prihodnje veroučno leto bomo začeli z vpisom v višji oziroma prvi razred, tako, da se vsi veroučenci iz družine, skupaj s starši ali skrbniki med 20. in 26. septembrom oglasite v župnišču. Zato bo v septembru pred kapelo župnišča list, kjer si bo vsaka družina izbrala čas, ki ji ustreza.

Pri vpisu se bomo tako srečali in začeli skupaj novo katehetsko leto. Takrat boste lahko tudi zamenjali knjige in si preskrbeli delovne in liturgične zvezke. Poleg spričevala prinesite s seboj tudi liturgični zvezek za leto 2018/2019, bodoči birmanci prinesite tudi birmanske albume, ki ste jih izdelali v pripravi na sv. birmo, te boste pokazali tudi birmo-valcu ob srečanju pred sv. birmo.

Za vpis otroka v prvi razred, s seboj prinesite, družinsko knjižico ali krstni list otroka iz župnije, kjer je bil otrok krščen ali rojstni list, če otrok še ni prejel zakramenta sv. krsta. Ob vpisu boste kot družina lahko oddali tudi prostovoljni dar za katehetsko leto.

Redne ure bomo po urniku za vse veroučne skupine začeli od ponedeljka, 30. septembra naprej.

Želim vam blagoslovljeni čas počitnic in dopustov, ne pozabite na nedeljsko sv. mašo in družinsko molitev, da bo Božji blagoslov in On sam navzoč med vami.

Urnik verouka

Za lažjo organiracijo obšolskih dejanosti v
prihodnjem šolskem letu, vam prilagam
okvirni urnik za leto 2019/2020.

1. razred: ponedeljek ob 16. uri

2. razred: ponedeljek ob 17. uri

3. razred: torek ob 16. uri

4. razred: torek ob 17. uri

5. razred: ponedeljek ob 15. uri

6. razred: četrtek ob 16. uri

7. razred: petek ob 16. uri

8. razred: četrtek ob 17. uri

9. razred: sreda ob 19. uri

Veroučni učbeniki

1. razred: DZ (10 €), LZ (3 €)

2. razred: DZ (10 €), LZ (3 €)

3. razred: KNJ (8 €), DZ (4 €), LZ (3 €)

4. razred: KNJ (8 €), DZ (4 €), LZ (3 €)

5. razred: KNJ (8 €), DZ (4 €), LZ (3 €)

6. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

7. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

8. razred: KPSD (8 €), LZ (3 €), MVL, ZVA4, SP

9. razred: SP

Poleg nakupa veroučnih učbenikov je ob vpisu varoučenca zaželjen še prispevek za verouk (15 €/učenca).

V kolikor je možno se lahko dobijo in uporabljajo stari učbeniki, če je mogoče, jih lahko tudi zamenjamo.

* KNJ (knjiga), DZ (delovni zvezek), LZ (liturgični zvezek), KPSD (knjiga ‘Pridi, Sveti Duh’), MVL (mapa za vlaganje listov A4), ZVA4 (navadni zvezek A4),
SP (Sveto pismo)

Veroučna ura

Veroučna ura traja 45 minut. Za dogodke pred ali po veroučni uri veroučna šola oz. katehet ne odgovarjava, kakor tudi ne za
imovino veroučencev (oblačila, kolesa, dežniki, mobilni telefoni, šolske torbe, …). Veroučenci morajo k uri obvezno prinašati učbenik, delovni in liturgični zvezek.
V veroučno učilnico se ne prihaja s hrano, pijačo in vklopljenimi mobilnimi telefoni.

Vstop v veroučne prostore je samo v
copatah.

Sveta maša

Od veroučencev pričakujem reden obisk svete maše. Seveda
pa naj ne bo veroučenec osamljen pri maši, kot da ne bi imel očeta, mame, bratov, sester, … Če starši otrokom ne boste dali vzgleda tudi pri verski vzgoji, potem je trud župnika in katehetov zaman.

Če pa kdo res ne more k maši v nedeljo, lahko pride k nedeljski sveti maši v soboto zvečer. Kdor iz malomarnosti opusti v nedeljo ali zapovedanih praznikih sv. mašo, mora pred prejemom svetega obhajila obvezno k sv. spovedi.

Ministrantske vaje

Redna srečanja ministrantov bodo ob petkih, ob 17. uri. Prvo srečanje bo v petek, 6. septembra. Lepo vabljeni vsi sedanji, kot tudi novi ministranti.

Pevske vaje

S pevskimi vajami bodo župnijski zbori začeli v mesecu
septembru. Otroški pevski zbor se bo prvič srečal v soboto,
7. septembra, ob 10. uri. Pevske vaje za mešani in mladinski zbor pa se pričnejo v sredo, 4. septembra, ob 20. uri.

Redne aktivnosti v župniji

Koledar rednih tedenskih in mesečnih aktivnosti, ki potekajo v župniji skozi vse pastoralno leto. Podrobnejše dogajanje za vsak mesec posebej najdete v zadnji številki župnijskega oznanila Grobeljski zvon.

ponedeljek
Uradne ure župnijske pisarne
16.00-17.30 / pisarna
Molitvena ura Božjega Usmiljenje
18.30-19.00 / cerkev
Srečanje Karitas
19.00-20.00 / sejna soba
Srečanje Karitas poteka vsak drugi ponedeljek v mesecu.
torek
Uradne ure župnijske pisarne
10.00-12.00 / pisarna
Seja ŽPS
18.00-21.30 / sejna soba
Seja ŽPS poteka vsak drugi torek v mesecu. Srečanje se začene s skupno sv. mašo, po njej sledi srečanje članov.
sreda
Pevska vaja MlPZ
19.00-21.00 / sejna soba
Pevska vaja OdPZ
20.00-21.30 / kapela
petek
Obisk bolnih in ostarelih po domovih
09.00-13.00 / Župnija Jarše
Obisk bolnih in ostarelih župljanov, ki ne morejo več v cerkev, pa si vseeno želi prejeti zakramente (spoved, obhajilo, maziljenje,...), je vsak prvi petek v mesecu. V kolikor želite obisk duhovnika na domu, to sporoči v župnijsko pisarno.
Ministrantska skupina
17.00-18.00 / mladinska soba
Mladinska skupina
20.00-22.00 / mladinska soba
sobota
Gasilci pobirajo star papir
08.00-12.00 / Župnija Jarše
Odvoz papirja je vsako drugo in četrto soboto v mesecu.
Krašenje in čiščenje cerkve
08.00-11.00 / cerkev
Razpored je objavljen v zadnji številki oznanila.
Pevska vaja OPZ
10.00-11.00 / kapela
nedelja
Krstna nedelja
10.00-11.00 / cerkev
Krstna nedelja je vsako tretno nedeljo v mesecu. Za krst se je potrebno predhodno prijaviti v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Prehod na centralni sistem PasIS

PasIS je centralni pastoralni informacijski sistem, ki je namenjen preglednemu vodenju slovenskih katoliških župnij. Z uvedbo sistema PasIS želijo vsi ordinariji slovenskih (nad)škofij poenotiti in izboljšati vodenje matičnih knjig ter vzpostaviti kvalitetne in pregledne pastoralne evidence na področju številnih pastoralnih dejavnosti.

Tudi naša župnija prehaja na omenjeni sistem.

Ker gre v ozadju sistema za velike količine podatkov vas povabimo, da sami vnesete podatke z izpolnitvijo obrazca.
Kdor elekronskemu izpolnjevanju ni vešč, lahko obrazec v tiskani obliki prejme v župnijski pisarni.

Neglede na sistem PasIS, vse stare evidence ostajajo v nespremenjeni obliki; sčasoma se bodo tudi te prenesle v nov sistem. Izpolnjen obrazec v e-obliki prosimo pošljite na e-naslov župnije: info@zupnija-jarse.net

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto

Gospod Jezus Kristus,
učil si nas, naj bomo usmiljeni, kakor je nebeški Oče,
in rekel si nam, da kdor vidi tebe, vidi Njega.
Pokaži nam svoje obličje in bomo rešeni.

Tvoj ljubezni poln pogled je osvobodil Zaheja in Mateja zasužnjenosti z denarjem,
prešuštnico in Magdaleno iskanja sreče v ustvarjenih stvareh.
Ganil je Petra, da je po izdaji jokal,
in je zagotovil raj skesanemu razbojniku.

Stori, da bo vsak od nas prisluhnil, kakor da je njemu namenjena beseda, ki si jo rekel Samarijanki:
'Če bi poznala Božji dar!'

Ti si vidno obličje nevidnega Očeta,
Boga, ki izraža svojo vsemogočnost predvsem z odpuščanjem in usmiljenjem.
Stori, da bo Cerkev v svetu vidno obličje Tebe, njenega vstalega in v slavi bivajočega Gospoda.

Hotel si, naj bodo tvoji služabniki oblečeni v slabost,
da bodo imeli pravo sočutje do tistih, ki so v nevednosti in zmoti.
Stori, da se bo vsak, h kateremu se bo približal kdorkoli od njih,
čutil pričakovanega, ljubljenega in da mu je od Boga odpuščeno.

Pošlji svojega Duha ter z njegovim maziljenjem vse posveti,
da bo jubilej Usmiljenja leto Gospodove milosti
in bo lahko tvoja Cerkev s prenovljenim navdušenjem revežem prinašala veselo sporočilo,
razglašala zapornikom ter zatiranim svobodo in slepim vračala vid.

Po priprošnji Marije, Matere Usmiljenja to prosimo tebe,
ki živiš in kraljuješ z Očetom in Svetim Duhom na veke vekov. Amen.

Župnija Jarše

Župnijski urad Jarše
Jarška cesta 65, Srednje Jarše
SI-1230 Domžale

Telefon: 01 721 29 63
Mobilni telefon: 031 689 970
E-naslov: info@zupnija-jarse.net

TRR: SI56 0230 4009 1602 254 (NLB d.d.)
Davčna številka: 61732087

Upravitelj: Matjaž Križnar, župnik

 

Nedeljske svete maše

 • sobota ob 18. uri v kapeli;
  v času poletnih počitnic ob 19. uri v kapeli
 • nedelja ob 8. uri v kapeli;
 • nedelja ob 10. uri v cerkvi v Grobljah.


Delavniške svete maše

 • ponedeljek in torek: ob 18. uri v cerkvi;
  v času poletnih počitnic ob 19. uri v cerkvi
 • sreda: ob 7. uri v kapeli;
 • četrtek in petek: ob 18. uri v kapeli.
  v času poletnih počitnic ob 19. uri v kapeli

 

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta vsak ponedeljek od 16.00 do 17.30, ter vsak torek od 10.00 do 12.00.

V juniju, juliju in avgustu je župnijska pisarna odprta samo po vsaki sveti maši.
Na cerkvene in državne praznike je župnijska pisarna zaprta.

 

Spovedovanje

Redno spovedovanje je ob nedeljah in praznikih, ob torkih in četrtkih, na prve petke v mesecu, dvajset minut pred sveto mašo in na vašo željo tudi druge dneve.

Krsti, poroki, pogrebi, ...

Krsti so vsako tretjo nedeljo v mesecu. Potrebne so predhodne prijave v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Za cerkveno poroko naj se oglasita zaročenca vsaj tri mesece prej v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Bolnike in ostarele obiskujem po domovih vsak prvi petek v mesecu. Domači poskrbite za duhovno oskrbo svojih najbližjih in sporočite potrebo po obisku domačemu župniku.


Za dan in uro cerkvenega pogreba se najprej dogovorite z domačim župnikom.

Župnijska knjižnica je odprta po predhodnem dogovoru.